Хіба це розвиток?!

Якщо прослідкувати історію розвитку живих організмів чи навіть технологій будь-чого, то можна помітити принаймні одну спільну закономірність – підвищення енергоефективності досягнення тієї ж мети. У цій публікації я хочу поділитися власною думкою стосовно так званого професійного розвитку в ІТ і продемонструвати, що у більшості випадків це самодурство або маніпуляція з боку компанії на яку працює той чи інший ІТ-спеціаліст.

Точки зору

У відносинах між компанією та особистістю існує принаймні дві точки зору на розвиток ІТ-спеціаліста: компанії, що винаймає ІТ-спеціаліста та власне самої особистості ІТ-спеціаліста.

З точки зору компанії, розвиток ІТ-спеціаліста полягає у виконанні більшої роботи за ті самі гроші, або у виконанні тієї самої роботи за менші гроші, оскільки зарплатня ІТ-спеціалісту – це видатки і ми можемо сміливо ототожнити гроші та енергію у цьому випадку.

З точки зору ІТ-спеціаліста, його особистий розвиток, як ІТ-спеціаліста полягає у тому, аби заробляти більше грошей за ту саму роботу, або робити менше роботи за ті самі гроші.

З представлених вище точок зору видно, що вони знаходяться у конфлікті, а динаміка відносин між ІТ-спеціалістом та компанією є компромісом (програш-програш), а не консенсусом (виграш-виграш). Розвиток обох сторін дуже сильно обмежено і тому мені особисто смішно, коли якась компанія у своїх вакансіях розповідає про можливість професійного росту.

Деякі компанії пропонують різноманітні бонуси аби мотивувати своїх співробітників. Серед таких бонусів є тринадцята зарплатня, бонуси за виконання чи перевиконання планів та опціони.

Тринадцята зарплатня не дозволяє підвищити ефективність праці, а лише підвищує лояльність працівників банально за те, що на поточному місці роботи вони отримують на 8.(3)% більшу зарплатню ніж всередньому по ринку. Якщо десь фахівцю запропонують підвищення зарплатні більше за 8.3% відсотки (умовні +$500), то він піде зі старого місця роботи, якщо там не сможуть перебити умови нової пропозиції.

Бонуси за виконання чи перевиконання планів також не ефективні, оскільки, плани – це інша назва мрій чи передбачень. Крім того, аби виконати/перевиконати план працівники можуть винайти багато можливостей зрізати кути аби формально задовольнити критерії успіху.

Щодо останнього я колись чув дуже цікаву історію про контроль якості апельсинів на підприємстві, що виробляло апельсиновий сік. На підприємство прийшов новий менеджер, який вирішив зайнятися контролем якості апельсинів, що надходять від фермерів.

На зустрічі, присвяченій цьому питанню хтось із фахівців підмітив, що найсмачніші апельсини мають ще й дуже виразний аромат і тому було вирішено, що люди, що приймають апельсини від фермерів мають відбирати лише ті партії, що мають сильний аромат. У результаті цього фермери почали цікавитися тим, як підвищити ароматність апельсинів та дуже швидко винайшли метод. Щоправда, незважаючи на видатний аромат, смакові якості нових врожаїв стали значно гіршими, що негативно вплинуло і на продажі соку.

Мораль така, що виміряти якість дуже складно, набагато складніше, за задоволення певних формальних критеріїв. Щодо ІТ, то легко можна уявити (і я багато чув про таке та декілька разів спостерігав на власні очі) ситуацію, коли задля бонусів (короткотермінової власної вигоди) спеціалісти можуть легко приносити у жертву довготривалу вигоду компанії. Наприклад, задля виконання великої кількості задач, розробники можуть нехтувати легкістю подальшої підтримки, а потім покинути компанію і розпочати роботу над новим проектом за таким же сценарієм.

Якщо говорити про опціони, то по-перше, в Україні немає адекватного ринку цінних паперів. По-друге, послуги брокера коштують великих грошей. По-трете, якщо ви не є професійним інвестором з великими грошима та можливістю винаймати купу юристів, то Вас легко можна буде кинути і ви ніяк не зможете відстояти власну правду. Опціони – це пусті обіцянки і коли я наводжу на співбесідах свої аргументи – інша сторона не може відповісти нічим крім згоди. Я багато разів запитував на співбесідах, чи хтось скористувався цією чудовою можливістю і відповіддю завжи було “Ні”.

Я знаю лише одну людину, що скористалася опціонами і вони принесли їй не такі вже й великі гроші аби то було варте якоїсь надмірної праці. Щоправда, та людина не надривалася і скористалася можливістю виключно через інтерес перед новим досвідом.

Типи змін та нові технології

Іншим аспектом професійного розвитку вважається вивчення нових технологій, але воно лише дозволяє залишатися на плаву і дуже незначно впливає на заробіток. Крім того, у більшості випадків, удосконалення старих навичок дійсно робить спеціаліста більш продуктивним, аніж вивчення нових, які суттево нічого не змінюють, проте постійна гонка за якими залишає спеціалістів постійними новачками.

Крім того, нові технології – це зовнішні зміни, що змущують спеціалістів адаптуватися, у той час я кожен, насправді, прагне змін внутрішніх, тобто покращення власних статків, умов життя, здоров’я і таке інше. Нові технології – це не приємні зміни, тому що немає такої технології, що сама по собі робить усіх своїх користувачів значно багатшими. Наприклад, програмуючи на Cobol чи Fortran можна заробляти значно більше, ніж програмуючи на відносно новомодному Rust.

Варто зазначити, що нові (у сенсі “незнайомі”) технології все ж можуть суттево і позитивно впливати на ефективність ІТ-спеціалістів. Наприклад, я зараз поглядаю на мову програмування Nim, виразність якої, як мені здається, дозволить мені реалізувати власну ідею SaaS значно швидше. Робота над власним проектом – це, здається, единий випадок, коли нові технології можуть дійсно щось змінити на краще. У будь-якому іншому випадку спеціаліст може розраховувати лише на посередню ринкову зарплатню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *