Співбесіда, яка усе змінила

Ця історія з давніх часів. Тоді я працював у великій аутсорсинговій компанії на позиції Senior Software Engineer та Ruby Expert і проводив співбесіди з розробниками на Ruby / Ruby on Rails.

alcoholism

Одного разу до мене на співбесіду на позицію Senior Software Engineer прийшов юнак, який мені дуже сподобався. Він не справив враження Senior, проте був впевненим Middle’ом і я все одно рекомендував взяти його на роботу, оскільки було видно, що він дійсно зацікавленний програмуванням та розробкою ПО.

Крім того, він справив на мене приємне враження, бо не сперечався, а, намагався чомусь навчитися із цієї співбесіди. Під кінець він навіть сказав мені (цитую, як пам’ятаю): “Не знаю, чи пройду я, але мені дуже сподобалась співбесіда і я дізнався з неї, мабуть більше, ніж за три роки професійної розробки”.

Для порівняння, одного разу я співбесідував хлопця з Білорусі. Як я зрозумів, той був одним із засновників dev.by. Врешті решт, коли кандитат зрозумів, що не може відповісти на жодне моє питання, він роздратовано запропонував помінятися зі мною ролями та позадавати питання мені. І такі неадеквати трапляються.

Зазвичай я не вимагаю точних формулювань чи знання чого-небудь. Якщо кандидат чогось не знає, я запитую, як би він щось реалізував, як на його думку щось працює, даю натяки і дивлюсь на те, як кандидат думає, а не що він завчив. Тобто, я у жодному разі не валю кандидатів, не влаштовую стресових співбесід, а даю максимум можливостей продемонструвати себе. У першу чергу, я хочу з’ясувати, чи приємно мені буде працювати з цією людиною та чи дійсно кандидат зацікавлений у своїй справі, чи пішов у ІТ виключно через порівняно високу заробітну платню.

Так от, кандидат, про якого я розповідав на початку, мені дуже сподобався, але я не зміг назвати його Senior’ом, коли заповнював форму по результатам співбесіди. Так само я б не зміг назвати Senior’ами багатьох, хто вже працював у цій компанії на Senior позиціях.

Як з’ясувалося пізніше, це було моєю великою помилкою. Тоді я ще не розумів, як механістично й тупо працює компанія. В результаті мого відгуку кандидата на роботу не взяли. Це при тому, що компанія частенько продавала Junior розробників як Senior’ів. Сподіваюсь, він знайшов значно краще місце. Що ж до мене, то в мене залишився гіркий осад і відраза до аутсорсерів.

В outsource не може бути команд і немає жодної мотивації до їх створення. Компанії цього типу – це посередники, від яких замовникам необхідно позбавлятися, аби не переплачувати за ніщо. Розробникам також необхідно обходити outsource компанії стороною, оскільки від них не можна очікувати людяного ставлення (спеціаліст – це товар). Крім того, проєкти і якість їх виконання у аутсорсерів значно гірші за проєкти та вимоги до якості виконання у продуктових компаніях. Outsourcer’ам дуже часто віддають щось вторинне і не цікаве, чим не бажає займатися більш професійний ІТ департамент замовника, та на чому власне базується бізнес.

Outsource може бути хорошим варіантом для початку роботи в ІТ, коли ще немає великого досвіду, але затримуватися там не варто. Краще за все знайти продуктову компанію, яка працює у цікавій Вам предменій області та працювати з людьми, яких дійсно турбує те, чим вони зайняті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *