Як побудувати команду мрії?

Що ви уявляєте, коли чуєте слово “команда”? Дехто (я) уявляє собі персонажів телесеріалу “Команда А”, дехто улюблену спортивну команду, а дехто навіть одну з перших команд супергероїв – Аргонавтів (також я).

Аргонавти, Лоренцо Коста

Але що насправді являє собою команда? Найпопулярніше пояснення цього терміну стверджує, що команда – це група людей, що працюють разом над досягненням спільної мети.

Варто також зазначити, що робота у команди має створювати ефект синергії, коли досягнення людей, що працють разом суттєво переважають суму досягнень самостійних виконавців тієї чи іншої роботи. В іншому випадку у команді немає ніякого сенсу. Тому я додам від себе ще одну вимогу – наявнісь ефекту синергії. Отже, маємо наступний список вимог:

  • Группа людей (2+)
  • Усі працюють разом
  • Працюють над досягненням спільної мети
  • Присутній ефект синергії

Слово про ложні команди

Перш ніж ми перейдемо до безпосереднью самої теми публікації (побудови команди) варто розглянути буденні приклади “команд”, які, насправді, не є командами. Для того, аби продемонструвати  хибність таких команд, я буду користуватися списком вимог, зазначеним вище. Перший пункт пропускаємо, оскільки ні в кого не виникає спокуси називати одну людину командою.

Хіба усі працюють разом?

Насправді, більшість команд в ІТ не є командами вже тому, що люди у них працють над одним проектом, але не разом. Працюючи більше дванадцяти років у багатьох т.з. “командах” і на позиціях junior, middle, senior, technical lead, team lead software engineer і у якості Solutions Architect параллельно на 5-8 проектів/”команд” я помітив, що люди у “командах” зазвичай мало цікавляться тим, що роблять інші. Вони працюють параллельно над декількома завданнями, а не разом і в цьому є дуже велика різниця. Так, працювати разом у момент часу можна лише над чимось одним, але сама робота над одним не означає роботи разом.

Хіба в усіх членів команди спільна мета?

Яка головна мотивація роботи у компанії Х? Головна мотивація – це отримання заробітної платні. Якщо гроші не проблема, то людина буде працювати на себе, над чимось своїм, або, можливо, забуде про працю та буде займатися чим завгодно ще, наприклад, власним здоров’ям. Тому, думаю, з цим твердженням усі згодні.

Існують й дуже рідкісні умовні виключення, пов’язані з визначним авторитетом компанії у тій чи іншій області. У такому випадку люди можуть працювати аби накопичити дорогоцінний досвід, але спробуйте не платити зарплатню і ніякого авторитету не вистачить аби втримати працівників. Якби то була справжня команда, то вона мобілізувала би усі зусилля на подолання кризи, а не розбіглася впродовж кількох тижнів по іншим компаніям.

Та, можливо, участь в іншій команді дійсно більш вигідна у сенсі досягнення тієї самої спільної мети – отримання зарплатні? Так, це виглядає як пояснення! Та, чи можна вважати зарплатню спільною метою? Зарплатня ж у кожного своя, більш того, багато де заборонено обговорювати з колегами зарплатню, оскільки може з’явитися багато запитів на перегляд зарплатні та образи за несправедливість. Таким чином я вважаю, що зарплатню не можна вважати спільною метою, як і підвищення, оскільки в кожного вони свої. Якщо розглядати досягнення досвіду як основну мотивацію, то досвід також у кожного свій. Тобто, навіть якщо члени ложної команди працюють разом, то вони все одно не працюють над спільною метою. І навіть бажання не бути звільненим у кожного своє.

Чи присутній ефект синергії (1+1=3)?

Усі ми знаємо класичне “дев’ять жінок не народять дитину за один місяць”, та якщо б був присутній ефект синергії, то девять жінок впорались би щонайбільше за 3 тижні. На практиці ложні команди створюються з однією метою – пришвидчити випуск проекту у світ за рахунок розпаралелення розробки між декількома розробниками. Як приємний бонус до цього маємо диверсифікацію трудових ресурсів. Мало хто робить ставку на ефект синергії, через який справжні команди мають сенс.

Навіщо потрібні хибні команди?

Ложні команди необхідні з однієї або декількох наступних причин:

  • Проект потребує декількох спеціалізацій, які всі одна людина сумістити не може (product owner, web-designer, illustrator, frontend software engineer, backend software engineer, solutions architect, database admin, so-called (devops-engineer або просто devops), і так далі).
  • Розробка проекта видається можливою для пришвидшення через розпаралелення роботи (типовий приклад: “команда із двох devops’ів”).
  • В деяких компаніях працівників називають командою або навіть сім’єю аби у такий спосіб краще втримувати їх на робочих місцях. З цією ж метою організовують різноманітні корпоративні заходи.
  • Врешті-решт, це непогана назва для групи людей, які працюють навколо чогось одного.

То ж як побудувати команду мрії?

Команду необхідно будувати на зазначених вище вимогах до команди.

В членів команди має бути спільна мета і це не отримання зарплатні чи якихось бонусів, накшталт 13 зарплатні, чи 30% надбавки, і не бажання підвищення, або бажання не бути звільненими, а щось дійсно значне, що має суттево змінити життя кожного з членів команди.

Звичайна зарплатня чи навіть періодичні винагороди за якісь досягнення і перевиконані KPI чи OKR – не створюють команд. Команди створюють великий куш та потреба один в одному, як у фільмі “Одинадцять друзів Оушена”. Друзі Оушена були справжньою командою, оскільки їх об’єднувала спільна велика мета та те, що зірвати великий куш вони могли лише працюючи разом.

Отже, аби побудувати справжню команду – необхідно розуміти де можна зірвати великий куш та розуміти без кого не можна обійтися. Тут важливо зазначити, що з твердження “реалізація не може обійтися без frontend-розробника” зовсім не слідує те, що frondent-розробник має бути частиною команди. Якщо frontend-розробником може бути будь-яка випадкова людина (як от за звичайної співбесіди), то це означає, що … Яка там середня зарплатня на Djinni для “frontend-розробник”? $3500? Добре, тоді це буде звичайний працівник з зарплатнею у $3500. Немає сенсу брати у команду за долю того, хто може працювати і за $3500.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *