Історія однієї співбесіди

Колись давно я проходив технічну співбесіду з CTO продуктової компанії (назвемо її XYZ) на позицію team lead. Та технічна співбесіда мені дуже сподобалися, хоча я й отримав відмову. Такої відмови я ще не отримував і вона була, принаймні для мене, досить приємною, оскільки не кожного дня тебе називають “overqualified”.

overqualified employee comix

Через декілька років потому я знову побачив вакансію у тій компанії та вирішив пройти сбівбесіду. Я звернувся до HR, що розмістив позицію на Djinni та домовився про ознайомчу співбесіду. На співбесіді HR сказав, що в них у базі є дуже позитивний відгук з минулої моєї технічної співбесіди і що, можливо, нової технічної співбесіди з вже новим CTO не буде.

Минув десь тиждень і я запитав HR, з яким спілкувався, про те, чи буде технічна співбесіда і які взагалі подальші кроки. От яке повідомлення я отримав від нього:

Реальний скрін з архіву Djinni

Цікаво, що в мене також був досвід роботи у тій предметній області, крім того, як я зрозумів, досвід вони почали визначати не через співбесіди, а через кількість заявлених кандидатом років у розробці.

– 12!
– 12.5, Бито!

Я, звісно, не володію усією повнотою інформації, але все це більш схоже на те, що компанія просто шукала когось подешевше і знайшла, а мені вирішили так довго не відповідати, аби потягнути час.

Кілька порад щодо співбесід та працевлаштування

  • Не давайте компаніям можливості забити на Вас, та вважати, що у випадку невдачі з пошуком когось покраще/подешевше – можна буде повернутися до Вас. Тисніть. Говоріть, що у Вас вже є десять пропозицій і Ви сьогодні-завтра вже будете приймати рішення. На більшість це має спрацювати.
  • Не виконуйте тестових завдань. Це марно згаяний час. Натомість майте що продемонструвати на GitHub чи інших подібних сервісах.
  • Часто буває, що компанії спеціально валять кандидата, аби скористуватися т.з. синдромом самозванця та продавати кандидата по грошам. Якщо Ви претендуєте на середню по ринку зарплатню і впевнені, що Ви знаходитесь саме у цій категорії, не погоджуйтесь на меншу зарплатню.
  • Якщо ж Ви бажали змінити позицію (наприклад, з trainee – на junior чи з senior на team/tech lead або навіть Architect), то, можливо Ви дійсно переоцінили власні компетенції. У такому випадку не поспішайте з працевлаштуванням, а використовуйте співбесіди аби виявити прогалини у знаннях та вміннях і вже трохи згодом знайти краще місце для роботи, де з Вами не будуть торгуватися і де Вам буде значно приємніше працювати.
  • У будь-якому випадку важливо мати запас грошей на півроку, а краще на рік, який би дозволив не поспішати з працевлаштуванням, особливо в такий складний період, як зараз, а також мати можливість влаштувати собі  тривалу відпустку з метою відпочинку та самоосвіти.
  • Крім того, запас грошей робить Вас більш незалежними від компанії. Якщо умови праці різко зміняться (наприклад, виникне велика кількість перепрацювань), чи виникнуть проблеми з оплатою, чи зміниться Ваше безпосередне керівництво на таке, що з ним буде неприємно працювати, то ви будете мати можливість полишити таку роботу і зберегти власне здоров’я.
gold in the Fort Knox
Fort Knox

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *