Ваші цінності – лайно. Або про корпоративний газлайтинг

Одразу хочу зазначити, що не маю негативного ставлення до корпоративних цінностей як таких. Корпоративні цінності – це найвищий рівень визначення спеціалізації компанії,її дифференціації, унікальної пропозиції, типу управління компанією та управління очікуваннями клієнтів. У цій публікації я розгляну як неправильно корпоративні цінності формуються та використовуються, тобто ще про один культ вантажу та газлайтинг.

Якими я бачу корпоративні цінності

Цінності – це те задля чого усе існує, чому усе приноситься у жертву і що ми маємо будь що примножувати. Цінності – це високорівневий фреймворк для прийняття рішень. Цінності мають постійно переосмислюватися та переглядатися в залежності від досвіду та можливостей.

Деякі бізнеси створюються задля отримання прибутку від продажу товарів та послуг, деякі від продажу самого бізнесу, а деякі для спекуляцій на ринку цінних паперів. Збільшення прибутку, збільшення капіталізації та збільшення вартості акцій – це відповідно три різні основні мети, які деталізують основну цінність будь-якого бізнесу – отримання прибутку.

Інші цінності обслуговують цю одну цінність, деталізуючи стратегії та методи її досягнення на ціннісному рівні. Наприклад, такою цінністю може бути збереження старих клієнтів, яке може бути описане через CLV (Customer Lifetime Value) та CRR (Customer Retention Rate).

Корпоративні цінності також мають бути пріоретизовані, аби у випадку конфлікту цінностей було очевидно, якою цінністю варто поступитися. Наприклад, диверсифікація клієнтської бази може бути важливіше утримання декількох великих клієнтів.

Важливою вимогою до цінностей є можливість їх вимірювати, оскільки тільки так можливо зрозуміти, чи нам вдається їх примножувати. Наприклад, якщо компанія декларує, що їх цінністю є якість (цим грішать майже усі), то ця якість має бути виражена у чомусь, що може бути віміряно, тобто через кількість чогось. Такий підхід, насправді руйнує саме поняття якості, але дозволяє чітко визначити, про що взагалі мова. Інакше кажучи, саму якість неможливо виміряти і вона не може бути цінністю, адже не може примножуватися нескінченно. Крім того, відношення між якістю та прибутками дуже складні і далеко не завжди підвищення якості збільшує прибутки (дуже часто навпаки).

Ще один важний аспект – це використання цінностей як фільтру для різноманітних проєктів, іновацій, процессів, продуктів і т.д. Будь-яка активність має бути узгоджена з задекларованими цінностями, а її мета має зводитися у кінцевому рахунду до примноження однієї або декілької цінностей. Лише у такому випадку цінності працюють.

Якими є корпоративні цінності (у більшості компаній)

Якщо випадково пробігтися по сайтам різних компаній і подивитися у корпоративні цінності, які ті декларують, то навряд чи Вам пощастить знайти щось якісне. Зазвичай там знаходяться якісь побажання, над втіленням яких ніхто не працює та брехня і нісенітниці.

Розглянемо приклад досить відомої в Україні Railsware:

Railsware corporate values
Railsware values
More details and values here ... Railsware values
More details and values here … Railsware values

Пройдемося по цим двом спискам.

Quality

Тут все зрозуміло, оскільки якість згадувалася у прикладі вище.

Work-life balance

Цей баланс не може бути цінністю. Його неможливо виміряти, не зрозуміло його відношення з отриманням прибутку і т.д. Це просто побажання, яке в тій чи іншій компанії навіть може бути відвертою брехнею. Люди хочуть працювати менше, а заробляти більше. Працювати менше і заробляти більше – можуть бути двома окремими цінностями, які виміраються і які дійсно будуть поділятися працівниками компанії.

Unlimited Growth

Професійний розвиток не може бути цінністю, адже його не можна оцінити. Крім того, неможливо оцінити вплив такого розвитку на головну цінність – прибуток.

Колись я вважав, що мені дуже допоможуть TDD/BDD та паттерни, потім SOLID, потім DDD та Clean Architecture. Що я зрозумів з часом, то це те, що усе це не працює. Все це є просто інформаційними продуктами, які різноманітні консультанти бажають тобі продати. Детальнише про шлях розвитку я писав у публікації Пиши код як чайник.

Звісно, ця “цінність” може стосуватися не лише розробників, а я продукт-менеджерів, маркетологів, бухгалтерів та інших співробітників, але, як демонструє практика, будь-що нове та популярне не обов’язково краще.

Ownership

Цей пункт також не має нічого спільного з цінностями. Це якась мантра. “We understand the end value of each project, clearly divide roles and responsibilities, and take full ownership for it.” – це власне те, що має бути виявлене та зафіксовано ще на першій стадії (ініціації) праєкта, загально практика управління проєктами.

Ownership не може виникнути просто від того, що був десь задекларований. Якщо немає реального права власності, то чим його можна підробити? Це bull shit! Багато компаній пишуть у вимогах до кандитатів, що бажають, аби в тих було підприємницьке мислення, орієнтованість на бізнес і т.п., але навіщо таким людям працювати на когось? Вони створюють власні бізнеси.

Transparency

Прозорість та відвертість не можуть бути вимірянимя та нескінченно примножуваними, а отже не можуть бути цінностями.

Respect and empathy

Повага та емпатія не можуть бути виміряні та нескінченно примножуваними, а отже не можуть бути цінностями. Крім того, повагу необхідно заслужити і вона суб’єктивна. Слід говорити про поважливе ставлення, а не про повагу.

Замість корпоративних цінностей це пункт мав би бути у статуті компанії, де були б зафіксовані санкції до тих співробітників, які дозволяють собі неповажливе ставлення до колег.

Master out craft

Цей пункт не може бути цінністю, крім того, він дублює пункт Unlimited Growth. Схоже на те, що в Railsware не вивчають власних “цінностей”, а просто накидують нових до переліку.

Great products

Great products – дещо схоже на цінність, адже кількість продуктів можна примножувати нескінченно, вони мають безпосередній вплив на прибуток, їх можна порахувати і збільшення кількості продуктів може бути частиною стратегії та поясненням до примноження основної цінності.

Питання лише в тому, на скільки продукти мають бути “great”. Цього не можна оцінити. Крім того, фокус саме не “Great”, а не на “(More/New) products”, тобто це маркетингова лабуда, а не реальна цінність та елемент стратегії.

Friends and partners to out clients

Це не цінність, бо це не можна виміряти та примножувати. Схоже на ще одну спробу продати себе. Дружба – це взагалі вигадка. Лише зламані, непопулярні люди шукають собі “друзів”. Інші займаються власними справами, вступаючи у тимчасові взаємовигідні союзи. Замовники/клієнти бажають виконання умов договору, а не дружби. Це все лише красиві(?) нісенітниці.

Respect and understanding

Є повторенням пункту “Respect and Empathy”, не може бути цінністю зі зрозумілих причин.

Lean mindset

Не може бути цінністю, оскільки не може бути виміряним та примножуваним. Lean підхід має бути відображеним у процесах та артефактах, а не у корпоративних цінностях.

From good to great

Не може бути цінністю. Це звичайна мантра/афірмація чи маркетингова лабуда.

Contribute to community

Не може бути цінністю зі зрозумілих причин. Для компаній генерація контенту – це маркетингова тактика, а не щось, що має комусь допомогти з навчанням.

Загальний висновок

Як і 99% компаній Railsware не має справжніх корпортивних цінностей та використовують їх як дуже не ефективний маркетинговий трюк та, можливо, для газлайтингу співробітників, накшталт “Ми всі друзі!” чи “Ми всі – одна родина!”. Абсолютно тупорилий підхід до підвищення лояльності через порожні обіцянки.

Зазначені вище “цінності” не можуть бути використаними та інтегрованими в усі процеси у компанії. Вони не мають жодного сенсу, окрім брехні потенційним співробітникам та замовникам/клієнтам.

Потрібна допомога?

Якщо Вас цікавить розробка адекватних корпоративних цінностей, аби Ваш бізнес існував та розвивався цілісно – звертайтеся у коментарях під цією публікацією. Ваші звернення під цією публікацією не будуть опубліковані, але я зможу відповісти Вам на вказаний email.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *