Думка щодо статей для новачків та їх авторів, а також що робити новачкам у програмуванні з усім цим

Існує воронка продажів, і по аналогії з нею я вигадав воронку контенту. Мова йде не про щось, що реально існує, а про метафору/модель. У воронці контенту форма воронки (у розрізі), або перевернутого вершиною до низу рівнобедреного трикутника демонструє, як деградує кількість читачів залежно від глибини тексту.

Воронка продажів
Воронка продажів має то же принцип, що й воронка контенту

Якщо бажаєте мати популярний блог/інформаційний ресурс – необхідно орієнтуватися на новачків. Тобто переважати мають новини та туторіали, бо це найпростіший контент. Як працювати зі строками в мові X? Як реалізувати список у мові X? Як створити гілку в Git? І таке інше.

Мені особисто не цікаво писати для новачків, не цікаво думати про банальні речі та витрачати на них час. Мені навіть не цікаві мейнстрімні технології і на Golang я програмував лише тому, що був такий запит, а не тому, що це був мій вибір.

В ITRampage я пишу про те, чим зайняті мої мізки в даний момент, а це досить глибокі теми, які не можуть бути популярними, бо мало хто до них взагалі “доживає”. Мало хто взагалі може вбити у пошуку щось, що приведе їх на цей блог.

Я думаю, що таке відношення до банальної інформації мають усі досвідчені розробники, що їм просто нужно писати про те, що вже давно було доведене до автоматизму і про що не виникає думок. Тож, я гадаю, що публікації для новачків пишуться переважно новачками, або розробниками, які зависли у своєму розвитку.

Я обіцяв написати туторіал по Golang, але коли я почав це робити – мені стало дуже нудно і я зрозумів, що я не можу цього зробити. Та й навіщо? Я можу зробити цей туторіал краще за будь-кого, краще за будь-яку книгу по Golang (я вже робив таке по Ruby/Rails/JS, коли сам їх ще вивчав і отримав дуже багато позитивних відгуків, а мій блог по Ruby/Rails був найпопулярнішим в російськомовному сегменті (десь з 2014-2015 rubydev.ru вже належить не мені)), що вже існує, але мені це не цікаво і є значно більш необхідні мені речі, аніж викладання азів програмування на Golang чи розробки якихось дитячих проєктів.

Мені здається, що в тому є проблема, що публікації для новачків пишуть переважно новачки, але мені не цікаво її вирішувати. Викладання програмування – це поганий бізнес. Він не цікавий, на ньому не підіймеш великих грошей, майже нічому не навчишся й не заведеш корисних знайомств. У плані бізнесу мене цікавлять переважно бізнес-орієнтовані SaaS рішення.

Що робити новачкам з проблемою начальних матеріалів переважно від новачків? По-перше, варто вивчати декілька джерел. По-друге, варто багато практикуватися та експериментувати з кодом, а не тупо передруковувати те, що написано у тій чи іншій публікаціі. Ламайте код, вивчайте помилки, які він генерує. По-трете, це складно, але намагайтеся вивчати першоджерела й теорію, що стоїть за деякими підходами і рішеннями, а не лише самі підходи й рішення. По-четверте, завжди шукайте недоліки і альтернативи, аби мати більш повне уявлення та мати можливість обирати найбільш вдале рішення з можливих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *