Дещо про веб-малярів

З самого початку хочу попередити про те, що я раніше працював web-дизайнером та й досі займаюсь дизайном для власних проєктів. Таким чином я цілком компетентний у питаннях web-дизайну.

У цій публікації я розповім чому web-дизайнери у багатьох випадках не потрібні та навіть шкідливі. Свої міркування я базую на власному досвіді web-дизайну та web-розробки, та на досвіді взаємодії з веб-дизайнерами, будучи і напозиції backend розробника, і на позиції full-stack розробника, і на позиції solutions та software архітектора. Далі буде дещо тезисно.

У багатьох випадках дизайн не потрібен

Я маю досить великий досвід розробки внутрішніх backoffice систем і можу сказати, що для них не потрібен дизайн. Справа у тому, що більшість backoffice систем – це просто більш спеціалізовані таблиці Excel. З поверхневих вимог та розуміння об’єктів предметної області, з якими необхідно працювати, досвідчений розробник вже розуміє як має виглядати майбутній веб-інтерфейс.

Крім того, для внутрішніх backoffice систем типовий дизайн не є якоюсь перевагою. Працівники просто мають працювати з тим, що їм дають і тут немає жодного місця для вибору чи конкуренції. Розроблена backoffice система вже абсолютний монополіст. Звісно, розроблена backoffice система може надавати суттево іншакший та значно кращий workflow, аніж backoffice системи конкурентів, що надасть значних переваг Вашому бізнесу, але це не те, що Ви можете отримати працюючи так, як це заведено майже скрізь та винаймаючи веб-малярів, а не справжніх веб-дизайнерів.

Якщо говорити про B2B SaaS, то тут також дизайн не відіграє важливої ролі, бо більшість із них – це, по-суті, альтернативи таблицям excel, які існують завдяки тому, що оператори не хочуть/не можуть вивчити SQL чи опанувати Excel. Все досить стандартно і передбачувано, відрізняються лише деякі кольори, а сам UI/UX приблизно скрізь однаковий. Дайте розробнику Twitter Bootstrap чи який подібний UI-фреймворк і він накидає і без дизайну щось таке, на що б дизайнер витратив купу часу, блокуючи розробку та відволікаючи людей на узгодження малюночків.

Загалом, єдине місце, де я бачу реальну необхідність у веб-дизайнерах – це промосайти й створення різноманітної рекламної продукції під веб.

У більшості випадків веб-дизайнери – це просто веб-маляри

У більшості випадків веб-дизайнери не розуміють, що таке веб-дизайн. Вони нерозуміють стеку веб-технологій, не розуміють певних технічних обмежень (наприклад, як працює розбивка на сторінки на серверах управління базами даних), не розуміють предметної області, того як працюють користувачі, не вміють і не уповноважені оптимізовувати їх роботу. У більшості випадків веб-дизайнери лише копіюють типові рішення, абсолютно не розуміючи їх.

child in a paint
Веб-маляр: Щось розфарбувати – це до мене!

Я сотні разів бачив картки, які неможливо відрізнити від таблиць, я бачив суми грошей, що не вирівняні по правій стороні для швидшого порівняння, а бачив просто тупі рішення без візуальної семантики, я бачив роздуті інтерфейси, модалки поверх модалок, посилання, що виглядають як кнопки, кнопки, що виглядають як посилання, зловживання повнотекстовим пошуком та автодоповненням, непотрібні користувачам екрани, складні рішення, які не несуть нічого, окрім складності, постійні гонки за новими сумнівними трендами і багато-чого іншого, що постійно зміцнювало мою віру у те, що веб-дизайнери у більшості випадків не несуть жодної користі, а то й можуть бути шкідливими.

Як веб-дизайнери можуть бути шкідливими?

Типова підхід до роботи – це коли після збору вимог та перед початком безпосередньо розробки, виконується веб-дизайн, іноді, починаючи з т.з. мокапів. Цей веб-дизайн на моєму досвіді ЗАВЖДИ блокував розробку та/чи вимагав перепрацювань того, що вже було зроблено frontend, чи навіть backend розробниками. Веб-дизайн був завжди найбільш проблемною частиною будь-якого проєкту і це при тому, що підходи до UI були досить стандартними.

Якщо Ваші розробники не здатні уявити більш-менш адекватний UI/UX і Ви маєте підключати до роботи веб-дизайнера, то знайте, що Ви втрачаєте місяці часу заради дуже сумнівної користі. Якщо розробники ПЗ не здатні уявити адекватні UI/UX, то вони не є професіоналами і ніякий веб-дизайн не здатний цього виправити. Вам просто необхідні інші розробники, а цих відправте своїм конкурентам.

Як мають працювати веб-маляри?

Веб-малярами я називаю веб-дизайнерів низької кваліфікації, які по-суті займаються розфорбовуванням стандартних елементів управління чи компонентів контенту. Скоріше за все веб-дизайнери, з якими Ви працюєте – це веб-маляри, бо справжніх веб-дизайнерів знайти досить важко, та й коштують їх послуги значно дорожче.

Веб-малярам не можна довіряти розробку UX, та й у цьому немає жодного сенсу, бо все, що вони здатні робити – це розфарбовувати. Вони мають створювати т.з. “дизайн-системи” (насправді, схеми кольорів та набори UI компонентів) які мають служити у якості стандарту відображення. Проєктування екранів і переходів має бути на самих розробниках, які мають використовувати для цього набір UI-компонентів, розроблених веб-маляром, для забезпечення цілісного вигляду веб-сайту. Лише у такому випадку веб-маляр дійсно буде корисним та не буде блокувати роботу розробників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *