Два місця для IT-департаменту

У типовій організаційній структурі IT-департамент є вертикаллю і я вважаю це великою проблемою.

Цей підхід я називаю “ІТ – херня збоку”

Теорія інформації – це ультимативна точка зору, з якої можна спостерігати світ лише як потоки інформації. Інша подібна та популярна модель – енергетична, де світ можна розглядати як потоки енергії. Якщо ми хочемо діджиталізувати чи автоматизувати бізнес – нам необхідно дивитися на нього з інформаційної точки зори і займатися його інформаційною оптимізацією.

У схемі вище для підходу “IT-херня збоку” цього не помітно. Департаменти взагалі працюють якось окремо одне від одного і зазвичай бажають не перетинатися. Така структура виникає зазвичай через те, що її звідкілясь просто копіюють, або коли в існуючий бізнес бажають додати дрібку IT – цю дрібку не розмішують, а кладуть поруч – створюють окремий департамент, цілі якого зазвичай погано вирівняні із цілями усієї компанії.

Найчастіше, сказане вище справедливо для кожного окремого департаменту, оскільки, працівники не вирішують проблем бізнесу вцілому та навіть у більшості випадків не мають розуміння, що там за проблеми. Вони просто виконують типові операції та боляче відносяться до будь яких змін, необхідності навчатися та виконувати якісь нові функції.

Замість такого підходу до організації я рекомендую один з наступних:

Leading IT

Leading IT

За Leading IT підходу ми визнаємо інформаційну точку зору лідуючою, а IT департамент головним над усіма іншими. Якщо ми бажаємо повністю загнати бізнес у цифру і зробити усі процесси добре організованими та прозорими, то нам необхідна саме така структура, оскільки повністю загнати бізнес у цифру можливо тільки якщо усім керує відповідний департамент інформаційних технологій.

Serving IT

Serving IT

Підхід з Serving IT підійде, якщо ми не зацікавлені повністю загоняти бізнес у цифру, але бажаємо точково використовувати переваги, які надає IT. У такому випадку кожен департамент має у своєму складі окрему команду IT, яка створює рішення саме для свого департаменту. Аби різні IT підрозділи не плодили занадто великого технологічного різномаїття, обмінувалися досвідом та готовими рішеннями, створювали внутрішні стандарти і політики, можна створити IT Board – технічну раду лідерів команд, або внутрішню конференцію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *