Дизайн на Discovery стадії – це лайно

Я вже розповідав, що Ваші дизайн системи – лайно і пізніше в окремій публікації розповім чому загалом дизайн – це лайно. Призначення цієї ж публікації – розповісти чому розробка на стадії т.з. Discovery – це лайно.

Вони повторюють цю помилку знову і знову. В кожній компанії де я працював я бачив це болото, що поглинає кожного, хто у нього ступає. Найбільш характерно це для Enterprise систем, які є найскладнішими інформаційними системами. Мова йде про збір вимог через презентацію замовнику дизайнів. Це тривалий процес, необхідно переробляти велику кількість роботи і велику кількість разів, за UX в результаті відповідає замовник, який в UX нічого не розуміє, як і у роботі з інформацією і т.д. Якщо команда розробників вже зібрана, то їм немає чого робити. Коли частково дизайни стабілізуються – вони передаються розробникам, але потім все одно їх треба буде переробляти, але вже не тільки дизайнерам, а й розробникам. Все погано, все затягується, але є й один позитивний момент – винуваті не ми, а замовник!

Почнемо з того, що дизайн в тому сенсі, в якому ним займаються веб-дизайнери – це лише обгортка і починати з обгортки – це тупо. Якщо говорити про дизайн в широкому сенсі, то ним займається архітектор в біль-менш кастрованому вигляді, залежно від організації процессів у тій чи іншій компанії, але мова у цій публікації саме про дизайн – обгортку.

Дизайни-обгортки – це переферія інформаційної системи, її зв’язок із зовнішнім світом, а не те, що має визначати інформаційну систему. Від дизайнерів можна почути, що для користувача дизайн – це і є продукт, а що знаходиться за ним – магія. Вони частково праві. Праві саме у тому, що типовий користувач – ідіот в інформаційних системах. Ми коли будуємо міст – маємо керуватися вимогами до навантаження та пропускної здатності, а його зовнішній вигляд – це не головне. Це справедливо і для інформаційних систем.

Починаючи з дизайну-обгортки важко семантичний HTML. В такому випадку семантика вторинна, HTML обслуговує CSS і ми отримуємо велику складність. Про це я детально розписував у [скоріше за все] Ви розумієте веб-розробку не правильно.

Починаючи з дизайну-обгортки ми втрачаємо найголовніше – які дані ходять звідки та куди. Це критично для розробки інформаційної системи. Якби ж ми займалися малюванням, чи точніше розмальовуванням, то, окей, дизайнери, ви перемогли, але ж ми не займаємося розмальовуванням!!!

Насправді, для інформаційних систем дизайн є вторинним! Є набагато більше сенсу займатися ним у самому кінці, аніж на самому початку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *